• бул. „Пейо К. Яворов“ 18, София
  • 087 836 8606
  • Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Категории

Изложби

"Преображение : през вътрешните бури към светлината " - самостоятелна изложба на Анаис Станчева
"Преображение : през вътрешните бури към светлината "
Пътуването на едно момиче от съмнението,самоомразата и самопричиненото мъчение към вътрешния мир става възможно чрез самосъзерцание и приемане на външния свят. Изложбата проследява преминаването на духовна метаморфоза чрез освобождаване от въображаемите ограничения и прегръщане на абсурда на живота.
Дата на събитието 23.02.2024 19:00 ч.
Начална дата на регистрацията 01.02.2024
Капацитет Неограничен
Регистриран 1
Ограничена дата 23.02.2024 19:00 ч.
Индивидуална цена Безплатно
Местоположение Зала “Аполон” и “Дионис”

Вече не приемаме регистрация за това събитие

"БРОД ДИРЯ" -  втора самостоятелна изложба на Даниела Дичева

Представяме Ви една креативна жена със силен български дух. Нейният живот е изтъкан от народна песен и шевица. Тя внася красота и стил, като вдъхва живот на своите идеи.
„Брод диря“ е нейният втори проект. В него Даниела Дичева представя една пъстра и колоритна изложба - съвременна интерпретация на българската автентична и авторска шевица.
Българският фолклор е един отделен свят, уникален в цялата си същност. Фолклорното изкуство е предаване на родова памет, на знание наследявано от поколенията чрез музика, танц, цветовете и шарките.
В изложбата ще бъдат показани ръчно везани пана, карета, чанти, колани и други.
По време на откриването на събитието ще бъде представена Камерна вокална формация „Б-фолк“ с диригент маестро Светослав Балтаков.
Гостите ще могат да се насладят на българската народна песен, представена по нов и различен начин, въздействаща и оригинална.
Бъдете добре дошли!

Дата на събитието 02.02.2024 19:00 ч.
Начална дата на регистрацията 01.01.2024
Капацитет Неограничен
Регистриран 0
Ограничена дата 02.02.2024 19:00 ч.
Индивидуална цена Безплатно
Местоположение Зала “Аполон” и “Дионис”

Вече не приемаме регистрация за това събитие

"Карета " - изложба живопис на Борян Лазаров
Живописта предлага визуален образ на пътят, кайто изминават четката и перото в своето изследване на основните живописни и творчески въпроси! На една от плоскостите на тези въпроси е решаването на фабулата за пространството, перспективата, деформацията. Благотворна отправна точка за българският майстор по въпроса за пространството в картината е Правата перспектива, постигната в Нипон. В концепцията на правата перспектива е заложена представата за непреходното. Чрез правата перспектива ние изобразяваме непреходното, безкрайното. Пространството в живописта не е копие на действителното пространство, то заема впечатления и форми без да ги повтаря унаподобително. Това е идеята на живописният образ, който е нова, неповторима видимост. Живописта въобще е една нова, загадъчна видимост, която за да разцъфти, заема форми и пропорции, на базата на които да създаде нещо ново и живо по различен начин -.- затова и се нарича Живопис!
Голямото предизвикателство е линията, защото с нея много бързо достигаме до важните въпроси и ги разрешаваме или коментираме с няколко замаха. Ако трябва да коментирам наистина оригиналността на линията при различните майстори, бих казал, че контурът на Сешу е по-пряк и по-обобщаващ, докато при Хокусай е по-усложнен, но еднакво скоростен, дори по-бръз понякога!
От друга страна въпросът за пространството е как ще се наситят или изпълнят белите полета в правата перспектива. Както казва и Нерон, белите пространства и въобще областите в картината не са празни, "те са изпълнени с живот, който ние не знаем какъв е". Деформацията на образите е авторска задача, която наричаме и стилизация, което означава реализация на живописният стил. Това са всъщност някои от най-фундаменталните творчески проблеми и въпроси, и аз предлагам днес моите решения на тези въпроси в Изложбата "Карета" в Център по себепознание "Орфей"!
Live drawing: Рисуване на живо по време на вернисажа!
Борян Лазаров
/Боран Горанов Стрезов Гайтанджиев/
Роден на 18 август 1979 г. в гр. Мадар /София/
Завършил:
НАЦИОНАЛНА ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАЗИЯ
Byam Shaw School of Art
University of the Arts London
НАЦИОНАЛНА ХУДОЖЕСТВЕНА АКАДЕМИЯ
Изложби:
2001 – Участие в изложбата „Седем млади автори отдават почит на старите майстори”;
представление:рисуване на живо(музикален съпровод), Fridge Gallery, Лондон
2001 – Bodyzones & Dreamscapes I - съвместна изложба с художника Едуард Мирза в галерия
“София” в българското посолство в Кралство Великобритания
2002 – Живопис и графика - галерия „София”, Лондон
2003 – Malerei - farben und klänge / Живопис - Багри и Звуци , Haus Wittgenstein, Виена
2003 – En Balkanmalers Visjoner , Galleri Marveien 60, Осло, Норвегия
2004 – Сърце от Цветове - Живопис, галерия СОЛЕРС, София
2005 – Изложба Рисунки, СОЛЕРС, София
2006 – Живопис, галерия СОЛЕРС, София
2007 – Bodyzones & Dreamscapes II – съвместна изложба с Едуард Мирза,
галерия Натали, София; представление - рисуване на живо по време на откриването
2008 – Препускащи коне -.- Ерда , изложба живопис, галерия Теа, София
2009 – Малко каре , живопис и рисунки, галерия Агора, София
2011 – Bodyzones & Dreamscapes III – /Entapped energy/, Колеж Дейвид Гейм, Нотинг Хил,
Лондон. Гостуващи артисти: Силвия Радева & the Wladigeroff Brothers
2012 – Art Square, Melody and Form – съвместен проект със Силвия Радева и братя
Владигерови, галерия София, Български Културен Институт, Лондон
2013 – АБ – съвместна живописна изложба с Ана Янева, галерия ImpressionArt, София
2017 – Боилова Шатра – живопис, галерия Pentimento, София-Мадара
2019 – Malerei - farben und klänge / Живопис - Багри и Звуци IІ – концерт&изложба с
участието на Wladigeroff Brothers, BKI Haus Wittgenstein, Виена
Дата на събитието 11.01.2024 19:00 ч.
Начална дата на регистрацията 01.01.2024
Капацитет Неограничен
Регистриран 0
Ограничена дата 11.01.2024 19:00 ч.
Индивидуална цена Гледайте връзката НА ЖИВО!
Местоположение Зала “Аполон” и “Дионис”

Вече не приемаме регистрация за това събитие

За Божественото и Прекрасното" - откриване изложба живопис на Ралица Денчева със специалното участие на Николай Иванов ОМ и Хайри Хамдан - палестински поет, писател и преводач
Който гледа навън, сънува ;
който гледа навътре, се пробужда". / К.Г.Юнг
В деня на будителите 1 ноември "Център по себепознание Орфей" представя " За Божественото и Прекрасното"- изложба живопис на една от най-нежните, съвременни, български авторки Ралица Денчева.
Изложбата включва 20 картини маслена живопис и рисунки, създадени през последните години.
В тишината на женските образи- изящни, красиви и благородни Ралица Денчева ни помага да се приближим до своята по-висша същност и божествена природа, разкрива силата, мистерията и чудото на душата, заквасва я със свещена мая и ни припомня думите на Орфей: "Не знаете ли, че сте богове!" Защото изкуството е царският път към Абсолюта, към Красотата, Божественото и Прекрасното, и той превръща човек в богоподобен и сътворец на Бога.
Изпълнени с финес, въображение и мечтателност, прецизност на рисунъка, пластичност и дълбочина в изграждане на образите и изящество на формите, картините разказват за езотериката, символиката и познанието скрити в орнаментите, носиите и шивиците, за красотата на българката, силата на женската природа, завръщането на извечното женско начало и обожествяването на жената като носител на Святия Дух, Мъдростта и Любовта, третото лице на Бога, пазителка на тайната и мистерията на Живота. Чрез нея човек открива своята двойнственост, вкусвайки от плодовете на доброто и злото, и чрез нея той успява да извърви дългия път на себепознание и единение със себе си, света и космоса.
Изкуството на Ралица Денчева синтезира в абсолютно единство най- благородните естетически традиции и емоции, заедно с най-високото етично схващане за човешката душа като храм на доброто, благородното и красивото .
То ни вдъхновява и позволява да се издигнем над ограниченията на ума, да разтворим съзнанието си като цвете и влезем чрез нейните картини в един нов, велик и чуден свят, свят на младост, красота, сила, любов и безкрай, свят, който ни възвръща към Божественото и Прекрасното вътре в нас.
Наричат Ралица Денчева една от най-нежните съвременни художнички.Тя си спечели много почитатели в България и чужбина с реалиистичния си, одухотворен стил, който контрастира на потока от модернистични увлечения, залял изобразителното изкуство.
Живописните и платна (портрети, цветя, мистични композиции) носят дълбоките корени на традицията и фолклора, съхранили езотерична мъдрост, духовна чистота, Божествено прозрение и вдъхновение.
Картините на Ралица внасят красота, хармония и живот, зареждат с добра енергия и изконни ценности най-изисканите домове в България и заемат важно място в най-отбраните колекции в чужбина.
зала "Аполон" и зала "Дионис"
1 ноември, сряда, от 19:00 ч.
Изложбата продължава до 7 януари 2024 година.
Дата на събитието 01.11.2023 19:00 ч.
Капацитет Неограничен
Регистриран 0
Индивидуална цена Гледайте връзката "НА ЖИВО"
Местоположение Зала “Аполон”

Вече не приемаме регистрация за това събитие

Трилогия на сетивата е изложба на трима автори, които са свързани на сетивно ниво.
Тяхната сетиивност ги кара, докосвайки и преживявайки дълбоко всяко едно събитие, да излеят Душата си в красиви изображения: на платно , метал и стъкло.
Картините на Юлиана са изображения, вдъхновени от чудото на Минойската цивилизация, тъй като голяма част от нейният жиивот е тясно свързан с Гърция.Там е жиивяла и учила дълги години.Обича и се възхищава на древната култура на тази страна.Повечето от картините и са заимствани от стенописите в двореца на царете в Кносос на остров Крит, предшестващи с векове класическата епоха на древна Елада.
Борислав Великов е представил своите творби с изящество, стил и красота.Изразните му средства деликатно внушават графичен рисунък, който хармонира с прекрасните му произведения.Вдъхновен е от персийският календар, чиято история е безкрайно интригуваща.
За своите творби Мичо Димитров казва, че отразяват вътрешното му емоционално състояние. Обича цвета...Не планува картините, а следва сърцето и вътрешния си импулс.Събитията по света рефлектират остро в него и реагира спонтанно.
Дата на събитието 12.10.2023 19:00 ч.
Капацитет Неограничен
Регистриран 0
Индивидуална цена Гледайте връзката НА ЖИВО
Местоположение Зала “Аполон” и “Дионис”

Вече не приемаме регистрация за това събитие

"Изкуство без граници" - изложба живопис, скулптура, бижута
Екипът на новата онлайн галерия за българско изкуство, BG Crafts Gallery, с най-голяма радост Ви кани на изложба!
Откриване – 16 юни, петък, от 18:00ч.
Ще имате възможност да се насладите на авторски картини, скулптури и бижута, изработени с много старание и любов от творците, партниращи си с BG Crafts Gallery.
Ще се радваме да споделим тази специална вечер с Вас!
Очакваме Ви на 16ти Юни, в 18:00 часа, в Център по себепознание "ОРФЕЙ", в град София!
Бъдете здрави, щастливи и вдъхновени!
Изложбата продължава до 12 юли.
Дата на събитието 16.06.2023 18:00 ч.
Начална дата на регистрацията 01.06.2023
Капацитет Неограничен
Регистриран 0
Ограничена дата 16.06.2023 18:00 ч.
Индивидуална цена Гледайте връзката НА ЖИВО
Местоположение Зала “Аполон” и “Дионис”

Вече не приемаме регистрация за това събитие

"Пътят на светлината" - изложба на Стефан Чертоков
Изложбата „Пътят на светлината“ е с благотворителна цел в подкрепа на каузата „Сподели Добро“ на Фондация „Здравно бъдеще“.
Стефан Четроков е роден в град Смолян през 1983 година.
Завършил е средното си образование в Средно Специално Художествено училище за Приложни изкуства в град Смолян със специалност художествена обработка на металите.
Завършва бакалавърска степен със специалност скулптура и магистратура със специалност педагогика на обучението във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“ , в класа на проф. Стефан Лютаков, който дава най-големия тласък в професионалния път на Стефан.
Още като студент Стефан Четроков участва в редица художествени пленери по скулптура в гр. Велико Търново, гр. Разград, гр. Шабла, гр. Ветрен, гр. Слънчев бряг и др.
Първата самостоятелна изложба Стефан Четроков реализира през 2018 година в Художествена галерия „Христо Градечлиев“ в град Каварна в рамките на фестивала „Страваганца“.
5 поредни години Стефан Четроков е председател на журито в Държавната агенцията за българите в чужбина, което оценява и награждава картини на талантливи български деца в чужбина.
В момента е преподавател по изобразително изкуство в елитно частно училище в гр. София.
Дата на събитието 11.05.2023 19:00 ч.
Капацитет Неограничен
Регистриран 0
Индивидуална цена Безплатно
Местоположение Зала “Аполон” и “Дионис”

Вече не приемаме регистрация за това събитие

"Деца творят цветя" - изложба
Съвременният свят атакува от ранна детска възраст въображението на децата ни и постепенно ги превръща в консуматори.
В школата децата откриват нов спектър на изкуството - изкуството на цветя от хартия. Чрез творчеството - изработване с ръчички на цветята, се разширява техния мироглед и кръгозор; усъвършенства се фината им моторика. Заедно създаваме бъдеще. Опитваме да съхраним техния вътрешен свят и да насърчаваме тяхното въображение.
Заповядайте на първата изложба в гр. София на школа по хартиени цветя Paperflowers ArtClass. Младите творци ще представят пред Вас своето творчество - изработените от тях цветя от хартия и аранжирани в различни композиции. Децата ще споделят с Вас какво символизира изработени от тях букет и при какви поводи е подходящо да бъде поднесен; и не само.... Ще Ви въведат в света на изкуството на цветята от хартия.
Школа по хартиени цветя PaperFlowers Artclass съществува от м. Май 2020г. в гр. Варна. Младите творци от школата са лауреати на престижни международни конкурси за детско творчество. Тук в гр. София школата отвори врати през м. Декември 2022г. По време на всяко ателие децата чрез творчество усъвършенстват фината моторика на своите ръце. Всред нови приятели всички се учим на взаимопомощ и подкрепа. Творим, разказване си истории и легенди за цветята и слушаме детски песни, а телефоните са в чантите за поне два часа.
Дата на събитието 04.05.2023 19:00 ч.
Начална дата на регистрацията 01.04.2023
Капацитет Неограничен
Регистриран 0
Ограничена дата 04.05.2023 19:00 ч.
Индивидуална цена Безплатно
Местоположение Зала “Аполон” и “Дионис”

Вече не приемаме регистрация за това събитие

"Мозайката като хореография" - изложба на Ралица Владимирова
Ралица Генчева Владимирова е дългогодишен творец с богат опит в областите класически балет, балетна хореография, балетна и театрална режисура. От 15 години живее и работи в Атина, Гърция.
В годините на принудително наложена изолация - Covid 19, тя открива “Мозайката” като друг вид хореографско изразно средство чрез камъните. Черпи вдъхновение от носталгичните спомени от детството си с любимите хора и места от родината.
За последната година нейни творби взимат участие в три престижни изложби:
2022 - 7 -ма Колективна изложба MCF Michael Cacoyannis Foundation , Атина
2002 XVII AMIC congress, Ravenna, Italy
2023 -8-ма Колективна изложба MCF, Атина
Член е на AIMC ( Associazione Internationale Mosaicisti Conteporanei) от 2022 година.
Дата на събитието 21.04.2023 18:00 ч.
Начална дата на регистрацията 01.04.2023
Капацитет Неограничен
Регистриран 0
Ограничена дата 21.04.2023 18:00 ч.
Индивидуална цена Гледайте връзката на живо във ФБ старницата или по TVart Channel на www.osc.bg
Местоположение Зала “Аполон” и “Дионис”

Вече не приемаме регистрация за това събитие

"Сънят на Орфей " - самостоятелна изложба на художника Николай Маринов
Николай Маринов е популярен художник, поет и есеист. Картините му са красили изложбени зали в Германия, Обединеното кралство, Полша, САЩ, Гърция, Турция, Украйна. Има над 30 самостоятелни изложби в НДК, Народното събрание, галерия "Драка, Съюза на архитектите, в Уникредит Студио, Двореца в Балчик и др. Участвал е в пленера "Градините на цар Фердинанд", картините от който са изложени в галерията в Царска Бистрица на Боровец. През 2002г. негова творба е отпечатана на протоколната новогодишна картичка на Министерския съвет, изпратена до премиери и президенти в десетки държави по света. През 2014г. гостува с четири свои платна в къщата на Пикасо в Малага. Две от тях са откупени от галерията.
Автор е на шест стихосбирки.
Събитието се организира в партньорство с Цветелина Узунова и екипа на PR агенция VIPART
www.bwoman.bg
Дата на събитието 16.03.2023 19:00 ч.
Начална дата на регистрацията 01.03.2023
Капацитет Неограничен
Регистриран 0
Ограничена дата 16.03.2023 19:00 ч.
Индивидуална цена Гледайте връзката
Местоположение Зала “Аполон” и “Дионис”

Вече не приемаме регистрация за това събитие